eDIsI pApa KeDanA

6
  • on Friday, August 26, 2011


  • salam jumaat..
    adoiai...puase ag 3 hari jeag upenyer..
    n aku raser aku mcm xde langsung mood nak raye..
    ntah..aku pun xtau nape..
    dah la ngan report LI yg group aku xsiap ag..
    scientific paper aku dah xmcm scientific dah..nak wat cmner
    dah tu je maklumat yg aku ade..
    xpe...bak kate paan, tu just nak melatih kita wat scientific paper jer..
    so laen kali klu nak kene wat..dah tau maklumat ape yg perlu aku cari..huhu
    pastu..aku rase aku xde mood nak raye sbb taun ni agak papa kedana gak r..
    maklum la..syugar dady xmasukkan duet ag..
    so kene r menahan nak bli pape..
    tp alhamduliah..abg aku  nak sponsor..dah la baju melayu die dah sponsor..
    pastu aku mintak baju t-shirt pun die ckp die nak sponsor..
    haha..semoga murah rezeki kau wahai abgku..huhu
    ye la..sejak dah bekerja n ade makwe ni..
    mmg baik giler la die..huhu...
    harap2 ble aku dah keje nti..aku pun akan jadi pemurah mcm die..huhu

    kat umah stress sbb keje xsiap..pastu kene suruh wat itu ini..
    tp ble ngadap laptop..keje xbuat pun..facebook, blogwalking n bende2 xberfaedah..
    haha..baik ak tlg mak ak kemas rumah..ade gak la faedahnyer an...
    pastu..study tidak lagi...adoi ai...mmg bertambah teruk rasernyer aku ni..
    dah r dduk umah makin lama makin lemau...habis la aku ni...
    haha..lantak la...abes la aku =.="
    entah ape yg aku merepek pun aku xtau..hahaha...
    sblum tu...nak wish:


    Selamat Hari Raya, Maaf Zahir & Batin tok semua member2 aku, kat  fb ker, kat blog ke n kat mmane2 saje la...maafkan salah silap aku..maklumla..semua manusia x sempura n wat silap...harap korg sume jaga diri..makan jangan bnyak2, duet raye kalau dapat kiat leh kongsi kan3...hehe..neway...jaga keselamatan, n ingatlah orang yang tersayang@terbenci juga ingatlah yang korang akan ade external examiner (tok SDV3)





    chow,
    Akmal 

    aHLi nUjuM beRkaTa..

    5
  • on Monday, August 22, 2011


  • salam ramadhan..
    pose dah nak abes dah kan??..skrg ni dah kira fasa terakhir dlm bulan ramadhan...so pertingkatkan lah amalan..kalau leh dapatkan malam lailatul qadar tu...besar ganjaran die..insyaAllah..moga Allah bagi kesampatan..

    cume nak story sikit...aku rase kagum ngan seorang manusia ni atas kebolehan die...tapi aku teramat lah kagum ngan Allah yang telah menciptakan manusia tu..sangat-sangat hebat kuasa Allah..mampu mencipta manusia ynag sedemikian rupa....ade sorg manusia ni...aku pun x kenal die...tp die ade kebolehan tok bace perangai n tingkah laku seseorg tu hanya melalui gambar..pehh...tgk gmbar je dah tau die mcm ner...malas ke..pemarah ker...kaki buli ker...n macam2 la...walaupun org yg die 'tafsirkan' tu xpenah die jumpe walau sekali...hnya tgk mata..mulut or sbgainyer die dah leh tau...dan kebnyakanye tafsiran die pasal perangai org tu...kebarangkalian tok betol adelah sgt tinggi...wahhhh...dah mcm ahli nujum plak..haha...

    gambar aku ni telah di tunjukkan oleh seseorg pade manusia istimewa nih...pas die tgk jer gmbar aku..ini yang terkeluar dri mulut die:
    1.     kuat tidur
    2.     pemarah..tp pandai control..
    3.     buat sesuatu xde target
    4.     slalu shoot org depan org laen
    ermmm..yup...aku raser sumenyer betol...walaupun aku raser betol die tu sipi2 jer...kira betol gak la kan..huhuu..meh aku citer satu2 knape character ni ade pade aku...haha

    ok yg first..kuat tido..ermm..yg ni aku raser sipi2 je betol die...aku kuat tido ble kat umah je..sbb dah xtau nak wat pe..tp klu kat U..aku rase xde la aku kuat tido sgt...ye la...kdg2 ble aku tido...org laen berjaga..n bila dieorg tido..aku berjaga pulak...so kdg2 org leh pikir yg aku ni kuat tido..tp itu la hakikatnyer..huhu..tp klu kat umah..yess...mmg slalu aku tido...ag2 ble bulan pose...klu x tido nti aku buat bnyak keje..mesti cepat penat...haha..tu yg kene tido tu...tp aku tido pagi je la...pas bagun je..aku terus xtido agk..haha

    ok..yg kedua..aku ni pemarah...yes..yg ni paling tepat..haha..bukan ape..mmg genetic kowt..sume family aku jenis panas baran kowt..haha..tp ade yg pandai control la..cm aku la..tp kdg2 terlepas gak...sume org menguji kesabaran aku..ag2 kat umah..adik aku la yg slalu menguji aku ngan ujian die yg membuat aku slalu panas ngan die..haha....tp tu la...aku ni mmg jenis panas baran aku ulang ag...haha..tp insyaAllah..aku leh kawal die..bukan senang tau nak kawal..tp klu smpai dah xterkawal..nantikanlah perkara yang paling dahsyat aku penah buat..haha..so moral of the story..jgn buat aku marah k..hehe

    yg ketiga ni...ade betolnye gak la...bukan xde target ke ape....aku ni sbnarnye suke bende yg realistik..bende yg ade depan mata...so klu bende tu x realistik..aku ni mcm malas nak wat keje....ok..contoh yg org tu bagi..die ckp..aku ni jenis..klu nak exam je study...ble x exam..xstudy..ermmm...betol gak..aku bukan xnak study...ok..aku bagitau..sbnarnye aku ade problem short term memory..serius..aku xbohong...sbb tu ak xnak study awal2...pasti...klu 10 yg aku hafal..1 je yg aku ingat smule..huhu..kan sedey..menghabiskan tenaga aku begitu saje..sbb tu aku kene study last minute....
    sbnarnye aku ade target..tp aku xshare pun ngan sesape....target aku..biar la aku sndri yg tau..n aku tau mcm ner aku nak capat baesd on kebolehan aku sendri..hanya aku jer yg tau ape yg aku mampu buatkan..huhu

    yg ke empat...aku ni jenis yg suke shoot org....yg ni lebey kurng cm mengumpat koewt..tp bukan mengumpat sgt pun...aku namekan sesi meluahkan perasaan...ag satu bukan shoot..aku cume aku menyatakan hasrat hati aku yg xpuas ati terhadap seseorg..nak wat cmner kan..klu ag aku pendam..ak sndri yg sakit..aku bukan nak buruk2kan org..aku cume nak share story ngan org...klu org laen nak percaye or x...aku xkesah..janji aku share..org yg dengar n judge sndri..klu betol..betol la..klu salah pun xpe la..aku xde niat pun nak suruh org laen membenci or ape2 ngan org yg aku 'shoot' tu..huhu...klu ade sesiape yg aku shoot blkg2 tu...aku mintak maaf k..huhu

    tu la antara sebabnye kenapa aku jadi mcm tuh...n ni la dri aku..hhuu..japp..nak  tmbah ag satu..aku ni jenis xsuke di tipu lame2...aku raser sume org yg aku kenal..xpernah yg x bohong..so sumenyer penah berbohong or tipu....same gak ngan aku..huhu...aku tau...pernagai ni xbagus..insyaAllah aku akan cube buang...ok..berbalik smule..aku ni jenis xsuke di tipu lame-lame...klu tipu kejap xpe..ble dah tipu..tp die bgtau perkara yg sebenar aku xkesah...yg paling aku geram bile die tipu aku..smpai aku sndri dpt tau perkara yg sebenar...klu org yg jenis mcm ni...nak je aku bako die idup2..menyusahkan org..aku tipu pun xlame2 tau..aku yg bgtau org yg aku tipu tu perkara yg sebenar...huhu....tp jgn pulak ble aku dah tau ke-penipu-an die...die cri alasan mcm2 n makin buat keadaan xterkawal..lagi la aku anti org mcm ni...so same2 la kita ubah perangai k..huhu..

    ok la....tu je kowt...dah cukup oanajg dah...nak siapkan sctific paper aku yg xsiap2 ag n report LI aku xbuat ag..ingatkan kne wat presntation jer...adoiai..makin nak raye...makin bnyak keje upenyer nak siapkan..huhu

    p/s: you are what you read n you are what you EAT...ok..skrg aku dah gemok sbb dah dkt 3 minggu ddk umah ngadap laptop siapkan keje n tido...haha

    mcm ni la lebey kurang keadaan aku kat umah
    tp lengkap ngan pakaian ok!..hah


    chow,
    Akmal



    cHecK liSt raYa aiDilfiTri 2011

    4
  • on Tuesday, August 16, 2011


  • alhamdulilah....hari ni dah masuk puase ke 16..
    dah separuh dari ramadhan dah upenyer kita lalui...ade lagi separuh jer lagi...begitu cepat mase berlalu...ermmm..  agi tadi dpt msg dro dr. Mokhtar..suruh check email plajar..ade jadual tok external exam...dengan excitednyer aku pun bukak la email plajar tu utk mengetahui bile giliran aku tu....pastu tgk r.. 9  september 2011, agak lega..sebab lambat sikit..masih ade mase tok blajar..aku punyer mase 8.30-9.00pagi...peh..xmacam cuak lak kan...orang kedua tok hari tu..

    sebenarnyer aku agak takot nak g xam ni..ntah mcm prepare..mcm x prepare..kat umah..ade blaja..tp sikit jer..yg masuk ag la..yg ingat ag la..ermm..ntah la..mcm susah jer nak masuk kat dlm kepala..pastu tgk2 smule subjek yg nak kene cover tok external exam: 

    • Intro to vet science, 
    • anatomy,
    • histology, 
    • ruminant production, 
    • biometry & expt. design, 
    • Physiology, biochemistry, 
    • animal genetic, 
    • animal nutrition, 
    • on-ruminant production,
    • Bacteriology & mycology, 
    • virology, 
    • parasitology & entomology,
    •  immunology & serology, 
    • pharmacology & toxicology

    tu diaaa...ce kire sndr..bnyak giler kowt...lebey kurang ag 3 minggu jer nak hadapi bende nih...dah sure2 seminggu sebelum raye dah busy nak kene tlg famly kemas2 umah..tu umah sndri..umah nenek ag...pastu dah gerenti awal2 raye pun xstudy..mesti ramai sedare dtg..n family mesti nak g umah sedare2 gak...agak2 tiga hari lepas raye mungkin baru leh study..tu pun insyaAllah klu mood nak blaja menjelma...

    exam yg ni agak oenting la..nak tgk sejauh mane ilmu ktorg dlm vet..n juga sebagai preparation tok kami hadpi exam yg sebenar bile tahun  5 nti...ermm..harap2 aku boleh lalui exam ni n lepas...cuak gak r rasernyer....byk nak cover..otak dah  berkarat..nak kene gilap ag..tp sempat ker...ermmmm...insyaAllah..mudah2an boleh..

    ya Allah..Kau permudahkanlah urusan aku dan rakan2 ku yang akan menghadapi external examiner bermula 7-10 september 2011, Kau ingatkan kami, jangan Kau lupekan kami, Kau berikan lah kami ilham supaya aku dan rakan2 ku yang lain dapat menjawab soalan yg diajukan dengan baik..Kau bantu kami ya Allah...amin ya Robbal alamin...

    kawan2..wat yang terbaik k..tunjukkan kat semua kita boleh n kita layak utk amek kos vet kat UMK nih..huhu..insyaAllah...

    zikirlah Subhanallah (33x) Alhamdulillah (33x) dan Allahu akbar (33x) akhirinya dengan laa ilaha illallah wahdahu laa syarikalah..lahul mulku wa lahul hamdu 'ala kulli syaiin qadeer.. laa haula wa laa quwwata illah billahil 'aliyyil 'aziim.. ^.^
    *zikir inilah yang Nabi saw ajarkan kepada puteri Baginda Saiyyidatuna Fatimah r.anha ketika mana Syaiyyidatuna Fatimah berasa tertekan sedikit melaksanakan tugas sebagai seorang isteri.. (sahih Bukhary) 



    semoga bermanfaat..
    chow,
    Akmal

    khAzaNah alam..

    3
  • on Saturday, August 13, 2011


  • salam semua..
    alhamdulilah..rini xde la bangun lambat ag cm smlm..huhu...kol 9 lebey dah bagun...tu pun sbb mak kejut...mak nak g layat oarg meninggal...sedare terdakat jugak...semoga rohnya di cucuri rahmat dan di tempatkan dalam kalangan org-orang yang beriman...insyaAllah..amin!

    okay...kali ni xmao la citer bebnyak an....cume pagi tadi aku try kemas barang2 aku...nak study lom ag...baru2 bgun tido..mood pun ntah kemane...pastu aku pun kemas la barang-barang dlm almari aku tuh...peh..berhabuk giler...yg kelakanye...aku raser...aku ni ade ikot sifat nenek n ayah aku la...suke sangat simpan bende-bende yang xpenting...sampul hadiah yg org bagi pun aku simpan...walaupun dengan niat nak gune semula...tp xpun...last2 terperuk kat situ jer..hahah..

    dalam aku kemas2 nih...ni la barang2 yang aku jumpe...


    yg ni sampul surat kunci mase 1st day daftar kat matrix johor
    hari ni hari last la aku nmpak bende nih..haha

    yg ni slip kat meja tuh...dah abes aku exam aku cabut..
    pastu simpan xtaw nak wat ape..
    yg ni aku masih simpan tok kenagan kowt..haha


    yang paling ak xtahan ni ha..dua gmbar kat atas nih..
    ni lirik lagu KMJ ngan lagu Johor mase dpt waktu orentasi kat KMJ..
    haha...walaupun dah koyak2..aku still simpan..
    budget mcm xhafal jer...
    dan hari ni adelah hari terakhir gak ak nmpak bende nih..
    haha

    yg ni eskrim punyer kertas pembalut..
    =.="
    tp aku simpan ni sbb hasil pemberian seorg sahabat (perempuan)
    mase hari last kat matrix..sblum aku balik..
    kalau die bace post aku ni...mesti die ingat..
    seorg sahabat dunia n akhirt..
    simpan agi..penuh bermakne..hehe

    yg ni mase jadi sukerelawan kat kmj

    ni button kenagan dak pratikum hayat 7 KMJ

    yg ni..dieorg bagi gelaran kat aku
    mase tu..sume org ade gelaran tersendiri..
    aku dpt yg ni..sbb muke aku selalu kene conteng ngan lect kimia mase tu
    name die Pn. Noraini..
    lect ni mmg best..walaupun muke aku slalu kene conteng gune marker
    tp aku paham ape yg die ajar..
    tp tu la..cume exam xsempat nak dpt A..hahaha

    yg ni buku catatan 
    masih bersih n cantik ag..aku nak simpan samapai jadi barang antik
    haha tahun 2006 tuh..
    5tahun dah beb
    klu amik vet..dah grad dah..hahah

    ni mase aku form 2..
    comel kan muke aku??..haha
    same mcm muke adik ak skrg yg drjah 6 tuh..
    haha..mase tu jadi pengawas yg innocent..
    umo: 14 tahun

    haha..yg ni mase tu f5..
    ni kad tok orentasi student baru kowt..
    tp gamabr tu, gmbar aku mase darjah 2 kalau xsilap..
    haha...lagi innocent..siap bersongkok ag..
    umo: 8tahun

    yg ni pulak..gambar dah besar sikit..
    masih ag innocent..haha..mase ni form 4 kowt..
    yg itam tu sbb ade dak dengki ngan aku..
    tu yg ade garis tuh...
    tu bukan tande lahir okey..
    umo: 16tahun

    umo: 21
    beza x dri yg atas tu??..haha


    yang ni...bufady wish dri membe skolah menagah (perempuan)
    antara ayat yang mcm klaka sikit 
    "aku harap ko dapat ajar aku add math, pun nak pandai mcm ko"
    hahaha..klaka gak la..dlm bufday wish pun ade mcm ni
    tp budak ni mmg sempoi..hah..best kwn ngan die..
    siap dlm ayat terakhir die..
    "ko mmg kawan terbaik la"
    same gak ngan ko Beah


    yg ni..draft surat cinta megat yg penah ak citer dlu
    hahaha

    yg ni...ak xdpt nak kenal pasti sape pemberi nyer..
    tp yg penting aku xbeli pun cokelat kat die..haha

    haaa..yg ni mase form 3
    kelas kemahiran quran (kkq)..
    aku la jd ketua mase tu..

    ni button yg sume student wajib pakai mase kat smkdpb
    tok menunjukkan rase cinta ke sekolah
    =.="

    haaa..yg ni mase f5..bergambr yg terakhir..
    sbb tu sume cg ade..siap ngan pengetua ag..
    aku gak jadi ketua kelas..
    mmg "badi" ketua kelas ni xleh lari dari aku kowt..
    huhu
    aku yg hujung skali berdiri pakai kot tu..

    yg ni surat tawaran ke skolah berasrama penuh integrasi mersing
    aku dapat tawaran masuk ke f4
    tp xg pun...malas r..ddk skola dato' ag best..


    yg ni test pad, penuh ngan tnda tgn membe rapat aku
    n junior yg rapat ngan aku mase tuh..

    spongebob = kamalul
    patric = aku
    ni lebey kurg mcm lmbng persahabatan aku ngan kamalul la mase tu
    kami best fren smpai bile2..huhu

    sebenarnye banyak ag yg aku jumpe...surat "cinta" la...haha..klu bace smula mmg klaka...ye la..dak2 skola...cinta monyet la katekan..mcm2 ayat manis ade..haha..pastu ade terjumpe kad raye yg membe2 bagi, koleksi jam tngan yg penah aku pakai since aku skola menegah yg dah rosak, nset arwah atok aku..walaupun xde batteri..tp masih elok..pastu ade jumpe key chain n segala bagai pemberian membe2 aku...pstu ade gak plastic2 ape ntah...aku pun xtau nape aku simpan...so kebayakannye, hari ni ade lah hari last aku nmpak  bende mcm tu..haha...tp yg penting2..aku simpan..kenang-kenagan mase lampau..mugkin satu mase nnti....aku akan godeh2 ag n ade yang akan tersingkir ag..haha...setakat ni..masih terselamat..haha..

    chow,
    Akmal


    mErepeK xtahu ape...

    2
  • on




  • salam ramadhan..
    hari ni mood nk study mcm dah hilang...bukan stakat hari ni...sejak semalam dah xde..bukanye ape..ntah la..mcm dah xde hala tuju jer nak wat scientific paper ak ni...tunggu result ntah bile sampai, nak tukar ynag laen, maklumat pulak x cukup...aku kalau boleh nak siapkan awal2..bukan ape..nti bila dah nak dekat raye..gerenti aku xkan sentuh buku2 aku ni..dengan nak suruh kemas rumahnyer ag, nak suruh pasang langsir la..tu umah sendiri...umah nenek ak lagi..yg tu mmg pasti la..tinggal kene kerah jer..huhu...sbb tu nak kene settlekan semua awal2...pastu ntah bila nak study tok external exam ni...ilmu di dada n otak ni dah la kurang..bawak buku bukan main tebal..nak selak belum berkesempatan..tu la..pikir scientific paper ak yg ntah mcm mane nih...ntah2 org laen dah siap..cume ak jer yg belum...aishhh..

    lebey kurg mcm ni la scientific paper tu

    hari ni aku bangun lambat giler...cipta rekod lak..haha...kol 11 lebey kowt..giler r...bese ak bagun awal sikit la...awal sejam..huhu...tp ni bangun2 smpai kepale sakit...so ape lagi..pergi la aku mencergaskan badan ak...mengelilingi rumah n wat la ape yg patot..bukak semua tingkap n kemas ape yg patot..huhuhu...
    pastu petang ak g bandar...dengan niat nak p tukar tikit...bese kat tpt ak..xley tukar tiket..kene beli baru..n tiket lame tu leh suruh die tlg jualkan..tu pun kalau ade org nak beli...klu x..burn mcm tu jer la..huhuu...So, nak di jadikan citer..terpakse la aku menebalkan muke mintak ngan mak aku duet..selamat die bagi...klu x..mmg ak kluarkan duet ASB ak yg tinggal seratus jer tuh..huhu...

    aku p bandar pas smbhyang jumaat...sekali ngan anta adik aku pi skolah agama (org johor ckp sekolah petang) niat kat hati...dpt la aku jumpe membe2 lame aku klu p bandar nti especially megat..hahaha....aku pon p la..first skali..aku p stesen bus tok tukar tiket..ngan konfidentnyer aku p jumpe akak kat kaunter tiket cepat ekspress (dlm kepala aku dah mcm2 alasan aku nak timbulkan kalau die xbagi aku tukar tiket)...then, aku sampaikan la hasrat aku tu...ckp punyer ckp...akhirnya dapat gak aku tukar tiket..alhamdulilah...tp bukan 4hb sept...tp 5hb...sbb 4hb dah abes...awal sehari jer..ermm...xpe la...terpakse la aku bersesak2 ngan junior yg baru dafatr nti..tu yg wat aku malas tuh..aishh...

    pastu aku bagi tau la sorg mak cik yg dok study same U ngan aku nih...name die Meera..die ni membe satu skola ngan abg aku....tp bile kat u...die membe satu U ngan aku lak..haha...mcm2..jumpe die..keje kat show kopitiam kat tamabk pontian tuh...bebual2 la kejap an..smpai la xde idea nak ckp ape...aku pun balik r..haha...tp sblum aku jumpe die...aku p bank..check duet jpa dah masuk ke lom...hampehhh...dah mcm2 sarang labah2 dah ade dlm akaun aku tuh...bila la jpa ni nak masukkan duet..aku nak beraye gak ...huhu...then abes check duet tu..jumpe membe skola rendah..haha...dah laen gak r die...bebual jap jer..aku nak cepat, die pun nak cepat..haha...then baru la scene aku jumpe meera tu berlaku..haha

    ni la mak cik yg aku ckpkan tu
    sumber: facebook

    pastu p la pulak maslee (pasaraya)..nak bli A4, konon2 nak wat short notes sikit...masuk2 jer..jumpe la junior ak skola menegah..die tunggu nak masuk u..so keje r dulu an..bebual r sikit...die ckp aku dah kurus...pehhh...mmg ko nsem la...haha...nape la sejak akhir2 ni ramai ckp ak dah kurus kan..haha...tp berat aku ttp maintain..haha...bebual xlame...aku pun trus bla..mencari ape yg aku nak..then balik...sblum balik p smbhyang kat mesjid dlu...mane tau masih berpeluang jumpe membe2 yg laen kan...tp xde rezeki...xde sape pun yg aku kenal kat mesjid tuh..haha...aku pun balik r.....

    kuruskan aku??..
    sumber: dari external hard disc yg d godeh2

    otw nak balik tu..tetiba mcm mengidam nak mkn cempedak lak an...so aku pun singgah kat gerai tepi jalan ni...ade dak kecik yg jage...aku mane la tau kan nak pilih mane yg bagus n mane yg xbagus..dengan seganyer aku pun tnye la adik tu an...last2..die gak yg pilihkan..haha....aku pun tekan2 sikit...ok la...masuk plastik..bayar...pastu blah...haha..pastu amik adik aku balik dri skola petang kol 6...g bli bazar...pastu balik trus...mase balik tu adegak la jumpe membe skola rendah ak yg sorg ag...just angkat tgn jer..ingat die dah xkenal ak..sbb mcm wat slambe jer ble ak angkat tgn kat die..haha..


    balik jer..trus wat cempedak goreng..sodap sungguh..huhu

    malam rancang nak wat keje...tp mood aku terus ilang n hilang...wat keje sikit jer..tambah berape ayat jr tok scientific paper aku nih...pastu tutup...fb n skrg ni bloging jer...ntah la..selagi scientific paper ak ni xsiap..selagi tu la mood aku xtenteram nak stduy..ape nak buat pun aku xtau...jgn smpai ak tgk movie jer sudah...huhu...ya Allah..bantu aku ya Allah..permudahkan segala urusanku ya Allah...



    tamatlah ape yg aku merepek mlm ni..n ape yg ak merepekkan pun aku xtau..okay la..nak tido..harap2 esok..idea yang lebey bernas akan datang...

    chow,
    Akmal

    keRja & meRekA

    7
  • on Wednesday, August 10, 2011


  • salam ramadhan semua...
    sekejap je kan dah 10 hari kita pose...pejam celik, pejam celik, sahur buka, sahur buka, nti tau2 dah nak abes...ermmm...klu dah nak abes tu maksudnyer dah nak kene balik UMK la...dah la banyak keje xsiap..dengan scientific paper ag...nak study tok external examiner ag...skrg ni..aku target nak siapkan satu2 keje dlu...buku log alhamdulilah dah complete...presentation group..bahagian ak in progress..hampir siap..insyaAllah hari ni siap kowt..mudah2an di permudah segala urusan..pastu nak mule wat scientific paper..xde idea...nak wat management ker penyakit..klu wat psal penyakit...dah la result sample xdpt2 ag...aisshhhh..xpe2...wat mane yg mampu kan..hehe



    dekat umah bulan pose ni, bnyak gak r mase terluang..sbb tu ak nak siapkan keje yg berlammbak ni..tgk tv pun jarang...tu pun mase buke n nak tunggu isyak..klu x..ngadap laptop..xpun tido kat katil jer..haha...
    alhamdulilah...pose kali ni dpt pose kat umah...bese klu pose...mesti kat tpt study, dah nak raye, baru leh balik, huhu...tp pose kali ni best...5 hari jer kat tpt org..pastu smpai raye kat umah...mmg berat ak akan naik r pas raye nti....mane x nyer...mak ak masak sedap2..even simple2 pun...lauk bnyak..tp xde la sampai membazir an...klu pose kat U...kene pikir duet, nak jimat ag..sbb tu leh kawal berat...tp klu kat umah...ermm..xpe la...janji sehat kan..hehe..jgn smpai malas nak beribadat sudah..hehe

    jempu-jemput xjadi..haha

    sedappp...hehe


    huhu...bulan2 pose ni..xbaik la marah2 an...tp kdg2 xpuas ati tu tetap wujud..kdg2 ak ni bukanyer ape...cume sikit xpuas ati ngan org2 atasan tu...tau la dieorg ade kuase..tp jgn r wat cmni kat ktorg...klu ade pape..bgtau kami awal2...xde la nak nyusahkan kami...ag2 bila musim perayaan mcm ni..mesti la tiket sume mahal n cepat abes...bgtau awal2..supaye kami pun boleh rancang dengan baik...ni x..bila org tnye..die ckp..xpe..nti kami bgtau...mmg r bgtau..tp dah lamabt...cubbe try prepare awal2...kami tau..anda sume belum cukup berpengalaman...tp tlg r..try the  best....kami pun try the best ape..jgn nak harapkan kami jer wat yg terbaik..tp anda sume...cm wat endah xendah...bile dah nak smpai mase..baru nak tersebuk2 n lmbat bgtau...aishhh...sabau jer la...ermmm...aku pun xde niat buruk nak membruk2kan org atasan di sane..cume kdg2..klu senyap jer..pasti dieorg akan naik lemak..nti mule la nak salahkan kita...kita yg xbetol la..ape la..ini la..aisshhhh...jgn nti dah ade junir..jadi bende yg ame sudah..junior2 yg akan masuk,klu korg bace post ak ni...bersedia la mentally tok menghadapi org2 atasan di sane yer (mcm teruk giler jer)..haha..

    okay la...tu je kowt nak citer...bulan2 pose ni..xbaik bnyak kutuk2 org..hehe...xpe la..sabo je la ngan sume dugaan...tp ape yg penting..aku akan balik UK UMK 6hb september 2011 dan sampai 7hb pagi...n walaupun 7hb tu ade presentation..klu nak suruh ak balik ag awal..org atasan sila sponsor tiket...walaupun hanya tiket bus...tp agak mahal yer..leh beli gule2 beribu2 ak raser..haha....ayah aku cari duet bukan nak bazirkan duet g tukar tiket yer..sekian trima kasih..huhu

    n lagi satu...SDV2..ak xnak jadi class rep tok korg ag k tok sem depan...jgn pandai2 nak suruh ak ag...ak dah serik ngan korg..haha..korg cari la org yg lebey berkaliber dri aku...ramai ag  yg bagus...cik Aina meducci n Hezry Hizad...korg jgn nak mengade2 suruh ak lagi k...hahah..

    SDV 2


    chow,
    Akmal


    .:: beRhaRga ::.

    2
  • on Monday, August 08, 2011


  • "Sesungguhnya aku sedang MENASIHATI kamu,

    BUKANLAH bererti akulah yg TERBAIK dalam kalangan kamu,
    BUKAN juga yang PALING SOLEH dalam kalangan kamu,
    kerana aku juga PERNAH MELAMPAUI BATAS untuk diri sendiri,
    Seandainya seseorang itu HANYA dapat menyampaikan DAKWAH apabila dia sempurna,
    nescaya TIDAK akan ADA PENDAKWAH..
    Maka akan jadi sikitlah orang yang memberi peringatan."



    - Imam Hasan al-Basr





    salam...
    alhamdulilah...telah berada di rumah n perasaan ni sungguh seronok...ni baru sebulan yg xbalik rumah...kalau yg dduk luar negara..or sabah n sarawak yg dah lame giler xbalik umah berbulan2...kalau balik umah..mesti lagi heppy giler an...haha..yg aku je ni sebulan dduk kat tpt org jer...bila balik rase hepi semacm jer..haha...bukan ape..bila kat tpt org...agak susah n kekok sikit...lagi2 bila yg kehidupan dieorg jauh berbeza ngan kita...mcm aku, sebulan dduk kg china, azan pun xdengar, nmpak org g surau pun susah...bhsa melayu hanya bahasa kedua yg digunakan..bahasa pertama adalah bahasa yg pertama di gunekan di sana...so, bile balik umah pun senang hati...dpt jumpe family, especially mak n abah, pastu dpt gak la dengar azan n g surau...kalau x..seminggu sekali r gi mesjid..tu pun smbyg jumaat jer..klu x..mmg xde r nak g mesjid..huhu..

    bila bulan ramadhan kat tempat org especially kat tpt aku LI ritu..mmg xrase mcm bulan ramadhan...first sbb dieorg sume xpose..ye la..org chinese..mane pose kan..pastu suasane pose lagi la xde...secondly..sbb xde nak buat sembhyg terawikh..ye la..nak gi surau or mesjid jauh..3km kowt...nak jalan kaki??..nti dpt pahala lebey??..boleh..tp kawasan die scary giler..dah la bnyak anjing, berbukit bukau, gelap, hutan pulak tu..ntah tetiba jumpe ape2 ngah jalan..ag r susah..huhu...xpe la..redha jer la..huhuhu..ke tiga sbb bazar ramadahan kat tpt org pun kecik..almaklumla...penduduk melayu cume seciput jer..klu nak di bandingkan ngan org cina...sbb tu bazar die..xmcm bazr..pasar mlm pun ag besar dri bazar,,bese...tpt org laen..bazar lagi meriah dri pasar mlm..hohoh

    skrg ni..bile dah balik umah..alhamdulilah..seronok...yg paling best dpt solat terawikh...buke ngan family...baru r terase bulan pose..klu  x...mcm hari2 bese jer..yg paling best..dpt wat terawikh...xtau kenape..tetiba raser mcm sernok n berkobar2 nak wat terawikh..klu dlu mase kecik2..wat 8 jer..bile dah besar sikit try r wat 20..tp tu pun mcm tersiksa jer..huhu...tp skrg nih..hari pertama wat terawikh dlm bulan ramadhan tahun 2011 ni..raser mcm alhdulilah...best jer...(moga Allah kekalkan n peihara perasaan tuh)..pun xde rase penat...ni la org kate nikmat an...klu xde/susah nak dpt..tercari2 nak...tp bile ade/mudah dpt...biar or wat xendah jer...haha..

    neway..harap2 bulan ramadhan kali ni aku boleh grab sume opportunity yg ade..bukan senang..ntah2 ramadhan taun depan..xsempat aku nak merase...taun ni pun..ntah..belom tentu leh abes..mudah-mudahan Allah izinkan...insyaAllah...skrg ni kat umah...akan cuba istiqomah tok study n wat keje..dah la banyak keje..report individi LI, group, logbook, presentation, study tok external examiner ag...klu otak ak ni mcm otak komputer xpe la..sumbat pendrive sume leh masuk....tp ni mcm file kertas yg dah ilang data...huhu..kene revise sndri..klu x mcm mane doa nak jadi dr.Vet yg berjaya dunia n akhirat kan??..so kene bnyakkan usaha la..huhu..

    ok la..all the best tok sume sahabat, membe2, n my coursemate...cuti tu cuti gak, jgn otak pun turut bercuti...klu x..nti naek sem..berkarat..susah nak bagi kilat pulak..haha...ok la..dah mule merepek..ok..selamat bercuti n selamat study..salam 

    chow,
    Akmal

    haRi terAkhiR....laTihaN indUstRi..

    2
  • on Friday, August 05, 2011

  • salam ramadhan ke 5 semua..harap sehat sejahtra....walaupun aku berape kerat je yg bace blog ak ni...tp xkesah la kan...heheh...rini hari jumaat, lima haribulan lapan dua ribu sebelas masihi...bersamaan lima ramadhan seribu empat ratus tiga puluh dua hijrah. hari ni..tamatlah latihan industri aku kali ynag kedua..juga har ni..cukuplah dua tahun aku belajar dlm bidang veterinar..hari ni juga..secara unofficialnye...tugas aku sebagai ketua kelas bagi SDV2 tamat...dan hari ni juga...aku dapat panggilan hangit dri adik aku...hahaha

    okey..satu2 aku citer..hari ni, hari terakhir aku n semua membe2 veterinar UMK tamat Latihan industri..baik taun satu atau taun dua..(tp ade gak smlm dah abes..yg kat klnatan n trengganu)..mcm yg semua dah tau..aku praktikal kat ladang vavi (khinzir)....ok..tempat die sgt best...bersih gak la..bau pun xde la kuat sgt...tp yang paling best..owner die..Mr. Tan...die ni gaya mmg taiko besar r...selalu je wat ape yg die raser betol....muke pun nmpak cm seruis jer...tp die ni baik hati tau.....serius best..tp klu ade pape...kene tgk mood die..klu mood die baik..leh la bebual..mesti ade nasihat yg die bagi..jenis xkedekut ilmu n maklumat...tp kalau mood die xbaik...xpayah tegur pun xpe..heheh...leh nmpak r..klu mood die xbrape nak baik..lalu pun xtegur org..pekerja die wat xbetol pun die marah..hehe..klu becerita...pehhh...bersungguh2...siap ikot emosi ag..smpai penah..hentak meja..smpai botol air pun jatuh..hehe...tp ape2 pun...he is the best taiko of pig farm that i ever known..heheh...n pagi td...kami say good bye..siap bergambar ngan die ag..n rini mood die baik..hehe...mcm kwn2 dah die wat kami..huhu...tp mr.Tan..anda mmg terbaik..semoga vavi2 anda sehat n bisnes anda semakin maju...





    workers kat sane pun best2..(mane yg leh ckp melayu or english la)....sbb kami slalu tegur..kalau yg xreti nak ckp malay or english..mmg susah nak tegur..nak tnye jer..die ckp xpaham...pastu lari...hahaha..xpe la..ade gak yg x paham..n xlari..huhuhu...tp dieorg bnyak ajar kami..dieorg la yg guide kami..walau pun cm pelik2...tp berguna tau..haha..walaupun drugs yg d guna utk bagi kat vavi laen2..sume die ckp ubat...haha....n td..kami pun say gudbye kat dieorg...ade abg india tu...die baik r..siap bebual nagn ak sal kehidupan die ag....die ckp...dlm fmly die..die sorg jer yg keje..umo dah tua gak la...hampir 50 something klu xsilap....dah la kene tanggung 7 org dlm family die..ermmm..kesian2..xpe bang..keje  baik2 ok..hahha..bila kami say gud bye td..die pun cm terharu sikit la..haha..sbb bese die la antara org yg kami cari kalau ade ape2 xtvt..huhu...




    kami blajar bnyak dri ladang die tu..bermula dri pengurusan, ubat2, n sebagainyer..tp raser xde la specific maklumat yg kami dpt..sbb dieorg bukan Vet...so memadai la ilmu yang kami dpt tu dri worker n owner die...so dengan itu..tamat la latihan industri kali kedua aku...phewww...lega gak la...thanks gak kat JPV Pulau Pinang...dieorg mmg best la...terbaik!!..ak solute dieorg sume..seklai ngan JPV DBD (daerah barat daya)..terima kasih sbb bantu kami..maaf kerana slalau menyusahkan n sporting ngan kami..hehe..



    LI aku kali ni...xde la semeriah cm Li yg first..maksud aku....dri segi jalan2 makan angin..klu Li yg first..smpai ke perak, perlis n penang aku jalan...sbb dlu ade kete...Li kali ni...kami ade moto sebuah jer..tu pun dpt gune tok g smbyg jumaat...hari2 laen xde dah...hohoh..xpe la..bersyukur..dri xdpt langsung an...huhu..kalau nak g mane2 jer...kene naik bus..sume bus..rapid penang 404 (ke pantai acheh), rapid penang 401 (ke sg. Nibong), rapid penang 401E (ke jetty) n mcm2 lagi la..ni la bus yg bese kami naik..klu bus 404 tu..mmg uncle india tu kenal kami la..hohoh...dah la bus last ke pantai acheh kol 7..so kalau kami g jalan2..ke quensbay or komtar..kene balik awal...sbb klu x..mmg tertinggal bus la jawabnyer...penah kami terlepas bus...terpakse kami cri prebet sapu...slmat jumpe..kene rm20 lak tu..klu naek bus..rm1.40 jer..haha...xpe la..janji slmat smpai...LI kali ni..mmg adventure r..huhuhu

    aku n afiq penah g Valdor..tpt dak2 perempuan LI, kat ladang vavi gak...KB wong klu xsilap aku...haha..kami g umah die...dieorg nak wat BBQ...mmg giler mencabar...kalau aku xbertanya...ntah..kami sampai ke tak ke valdor tuh..haha...kami naek 2 or 3 bus kat pualu ni dlu...pastu naek feri (pengalaman pertama ni beb) pastu naek bus ag..dah la penuh dlm bus tu..terpakse berdiri la..2 jam nak smpai..mmg dua jam tu la kami berdiri...slmat ade bus tu ade wifi..klu x..mmg mati kebosanan, kepenatan n ke-sardin-an aku dlm bus tuh..haha...tp mmg adventure r...pengalaman...stiap org mesti ade pengalaman tersendiri kan??..so..ni la kami punyer...haha...terbaik...

    hahha...pengalaman bekerja kat ladag vavi ni mmg best r...mcm2 reaksi org kami jumpe...yg kat tpt tinggal kami ni dah bese...so dieorg pun accept je la..ade chinese dtg dri luar..ade program kowt kat kg ni...die tnye kami wat pe kat sini...ckp r praktikal kat ladang vavi...die wat muke terkejut n bla mcm tu jer..hahah...ade gak yg lawak..abg bus...smlm la...mcm ni ha

    abg bus: korg nak g mane ni
    kami: nak g pantai acheh
    abg bus: wat pe kat situ..tu kg org china la..
    kami: kami praktikal kat ladang vavi kat situ..sebulant
    abg bus: biaq' betol korg nih, hahaha...
    kami: betol la bang..huhu..
    abg bus: owh..xpe...(ngan ekspresi muke yg mcm xpuas ati + klaka)

    hahaha..lawak2..mase naek bus pun...ramai jenis org kami jumpe..yg penting foreigner mmg ramai la..especially nepal n india...ade yg muke mcm org indon...tp sekali dgr die ckp...nepal daaaa...hahaha...ape2 la...tp seriusly..Li kali ni mmg best n mencabar...kami pun raser dduk mcm kat luar ngra...sbb nak cri makanan halal pun agak susah..kne kluar lak tuh...klu x..sardin je la santapan kami..telur skali..haha...tp kami ade chef yg masak campur2 jer sume..tp jadi la...sedap tok d mkn..haha...mmg kene survive sndri la..sape yg jenis manje2 ni..itu xleh..ini xleh...mmg susah r nak idup kat sni..huhu..kene r pandai adapt ngan org...hahah...

    neway..mcm dah terlalu panjang jer aku bercerita nih..yg laen ak sambbung laen2 entry la yer..huhu...
    walaupun citer aku xde la segempak org laen...berjalan-jalan segala...tp setiap org ade cara tersendiri utk jaikan hidup mereka menarik..hehe...ok la..dah cukup dah melalut...ok..sambung sok2 la ye..ehhhh..sok nak balik rumah..bus mayang sari...directly dri stesen bus Sg. Nibong pulau pinang ke Pontian..kol 10.30 mlm...doakan la keselamatan aku yer..thanks..salam

    chow,
    Akmal


    p/s: ade gambar laen xleh letak...sbb terDELETE...sedey...xpe la..nak wat cmner...xde rezeki..huhu